Competiție internă 2021 - EcoLegDry

    Competiție internă 2021

     

    Tehnologii de minimă procesare a legumelor ecologice în scopul obținerii unor produse inovative sănătoase

    (EcoLegDry)

     

     

    REZUMAT

    Agricultura ecologică are ca scop producerea de hrană sănătoasă pentru organismul uman, ținând cont de echilibrele locale, regionale şi încurajând folosirea resurselor existente, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, încrederea consumatorilor şi protejând interesele acestora. Obținerea produselor ecologice este reglementată de reguli şi principii de producţie stricte care pun accent pe calitatea ce trebuie să o aibă solul, apa și tehnologiile aplicate până la obţinerea produsului ecologic. Astfel, procesarea legumelor și fructelor ecologice este un subiect abordat din ce în ce mai des în ultimii ani, atât la nivelul comunității științifice naționale și internaționale, cât și în rândul fermierilor și procesatorilor. Este bine cunoscut faptul că metodele de procesare minimală prin deshidratare și liofilizare sunt două dintre metodele acceptate în agricultura ecologică. Prin tema abordată, în prezentul proiect se dorește obținerea de chipsuri din legume ecologice utilizând tehnologii de procesare minimală. Pentru îndeplinirea acestui scop, se vor monitoriza parametrii tehnologici de calitate ai legumelor după deshidratare și ai plantelor aromatice după liofilizare, selectându-se acelea care vor sta la baza elaborării rezultatelor finale. Echipa proiectului intern EcoLegDry este formată din cercetători, cadre didactice, masteranzi și studenți care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, Facultății de Horticultură și Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.

    Acest proiect este finanţat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, perioada de implementare fiind 2021-2022.